torsdag, september 16, 2004

Bilder


På webben behövs bilder för att attrahera tittarnas intresse. Bilderna måste väljas så att de stöder budskapet i texten.

I Blogger kan man lägga in bilder på två olika sätt:

1) Numera kan man ladda upp egna bilder till bloggen lika lätt som man lägger in bilder i ett Worddokument. Använd bara bildikonen längst till höger där du skriver in texten, leta fram bilden på din egen dator och slutför operationen. Nu är det lika lätt för Macanvändare att lägga in sina egna bilder. Men tänk på att foton kanske först skall förminskas och komprimeras så att bildvisningen inte blir trög. Det kan man göra med Picasa. Läs mer längre ned.


2) Genom att samla på bilder på Internet, kopiera deras URL och sedan kontrollera att bilden inte är skyddad av copyrightlagstiftning. Om fältet är fritt att använda bilden lägger man antingen in bilden med bildikonen eller med följande html-kod:

<|IMG SRC="name" WIDTH="#" HEIGHT="#" ALIGN="#"|>

OBS! De vertikala strecken skall uteslutas när du förbereder för webben. Här är de med för att visa hur koden skall se ut.

Ersätt "name" med URL till bilden. URLn finner man genom att klicka på bilden och öppna den i ett eget fönster. I titeln till bilden överst i fönstret kan man också se bildens storlek - bredd och högd. Sätt in dessa värden i stället för #-tecknen. Bestäm sedan också om bilden skall finnas till vänster eller till höger i fönstret - align="left" resp "right".

3) Man kan också använda den utmärkta gratistjänsten hos flickr, där man kan samla sina fotografier och sedan ange länk till den bild man vill använda i bloggen. Det går till och med att blogga bilder direkt till den egna bloggen från Flickr. Man kan också fritt använda många foton hos Flickr - förutsett att man kollar upp copy right och anger direktlänken till bilden. Här finns en outsinlig källa att ösa ur!

Läs om hur man lägger in bilder från flickr i Surftips - Seniorer.

Behandla bilden först med Picasa!

Googles Picasa är en överraskande seniorvänlig fotoassistent på hemdatorn; ett överskådligt digitalt ljusbord. Google sträcker ut en hjälpande hand för hantering av bilder på hemdatorn; Picasa är hjärnan i Googles bildbehandlingsprogram. Fotoassistenten Picasa både sorterar och efterbehandlar digitala foton på Windowsdatorer. Programmet kan laddas hem gratis från nätet. Det trugar därför gärna på kopplingar till Googles andra tjänster.

Detta skriver Nätverket Seniorhuset. Läs hela artikeln på webben.

1 Kommentar:

At 9:38 fm, Anonymous Anonym said...

Exakt var kan jag hitta denna Weblog plattform?

 

Skicka en kommentar

<< Home